Handen op een laptop

Je hebt vast weleens van het “Dark web” gehoord; een onderdeel van het web dat niet zomaar bereikbaar is en wat veel mensen associëren met illegale activiteiten. Maar wat is het dark web precies? En in hoeverre vinden hier ook daadwerkelijk illegale activiteiten op plaats?

Wij geven je een duidelijker beeld van wat er allemaal op het dark web gebeurt. Om te beginnen is het goed om te weten dat het web bestaat uit drie onderdelen: het surface web, deep web en dark web. Wij maken doorgaans allemaal gebruik van het surface web, dat toegankelijk is via webbrowsers zoals Google Chrome of Safari en dat voor iedereen bereikbaar is.

Daarnaast heb je vast ook weleens op een website gezeten die niet voor iedereen toegankelijk is, maar waar je een specifieke URL en inloggegevens voor nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een intranet van school/werk of beveiligde websites waarin de overheid of ziekenhuizen gevoelige data opslaan. Deze websites die niet voor iedereen toegankelijk zijn en niet vindbaar zijn via zoekmachines, behoren tot het deep web. Ook de crime database van de NBRD behoort tot het deep web. Het is immers niet de bedoeling dat zomaar iedereen deze kan bezoeken.

Tot slot is er ook nog het zogenoemde dark web. Het dark web is begonnen als een anoniem communicatiekanaal. Niemand weet precies hoe groot het dark web is, maar volgens de meeste schattingen is dit ongeveer 5% van het totale internet. Om op het dark web te treden, heb je een speciale browser nodig: de Tor-browser. De websites op het dark web zien er ongeveer hetzelfde uit als op iedere andere website, toch zijn er een aantal verschillen. De websites op het dark web eindigen niet op .nl of .com, maar op .onion. Daarnaast zijn de URL’s ook gecodeerd, en heeft de populaire handelssite genaamd Dream market bijvoorbeeld het adres “eajwlvm3z2lcca76.onion”.

De gebruikers die actief zijn op het dark web zijn heel verschillend. Het dark web is ooit ontwikkeld door overheidsinstellingen in de Verenigde Staten en wordt momenteel ook gebruikt door bijvoorbeeld journalisten, spionagediensten of normale burgers uit landen als Iran of China die via het dark web de vrijheid hebben om hun mening te uiten. Naast deze legale activiteiten, wordt het dark web ook grotendeels voor illegale activiteiten gebruikt. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld oplichters, hackers, illegale porno en de handel van wapens en/of drugs.

Aangezien er veel illegale activiteiten plaatsvinden op het dark web, ontstaat vaak de discussie dat het dark web gesloten moet worden. Maar naast dat het dark web gevaarlijk kan zijn, geeft dit ook voor veel mensen de vrijheid om hun mening te uiten en kan het dark web op andere manieren voor bedrijven of personen behulpzaam zijn. Hierdoor zou het sluiten van het dark web zowel positieve als negatieve gevolgen hebben. Diverse autoriteiten zijn actief bezig om illegale services op het dark web op te sporen en te beëindigen. Aangezien niet alle activiteiten op het dark web illegaal zijn, zal het lastig worden voor de autoriteiten om toestemming te geven om het dark web volledig te sluiten.

Zelf een moord oplossen?

Denk jij het in je te hebben om zelf een moord op te lossen? Bekijk onze openstaande moordzaken om zelfstandig of als team t/m 12 personen op te lossen.

Nationaal Burger Recherche Dienst

Bij de Nationaal Burger Recherche Dienst (NBRD) kun je als burger een realistische moordzaak oplossen. Je ontvangt toegang tot de online crime database met het dossier, foto's, lijkschouwingsrapport en video's van verhoren en beveiligingscamera's. Het is tevens mogelijk het online dossier inclusief het fysieke dossier via post te bestellen. Je kunt een moordzaak 7 dagen per week en 24 uur per dag starten door je aan te melden voor een moordzaak.


NBRD

ADRES
Staverenstraat 19-9
7218CJ Deventer

+31 (0)88 408 0888
info@nbrd.nl
Ma-Vr: 10.00 - 16.00 uur
KVK: 34225604


Neem contact op