Wanneer is iemand een seriemoordenaar?

Over het algemeen verstaan we onder een seriemoordenaar iemand die een reeks opeenvolgende moorden pleegt. Er bestaan echter ook massamoordenaars en spree killers. Wat is het verschil tussen deze typen moordenaars? En wat zijn belangrijke kenmerken van een seriemoordenaar?

In dit artikel kunt u hier meer informatie over vinden.

Seriemoordenaar

De FBI heeft de volgende definitie aangenomen van een seriemoordenaar: ‘Iemand die drie of meer personen vermoordt, meestal in dienst van abnormale psychologische bevrediging, waarbij de moorden verdeeld over meer dan een maand plaatsvinden.’ Er moet een periode tussenin zitten waarin de moordenaar tijd heeft gehad om af te koelen of zich te bezinnen. Dit gebeurt echter niet altijd. Opvallend is dat seriemoordenaars vaak een psychische aandoening, een negatief zelfbeeld, een seksuele stoornis en/of sadistische karaktertrekken hebben. Dit kan ervoor zorgen dat een moordenaar niet stopt na de zogenaamde afkoelingsperiode.

Een seriemoordenaar kan handelen uit verschillende motieven, bijvoorbeeld woede, lust, aandacht of financiële voordelen. Seriemoordenaars kunnen verslaafd raken aan de spanning en adrenaline die bij het moorden horen. Vaak zijn of ontstaan er verbanden tussen de slachtoffers, en heeft een seriemoordenaar een bepaalde ‘modus operandi’ (handelingswijze). Ook worden seriemoordenaars vaak een bijnaam toebedeeld.

Voorbeelden van bekende Nederlandse seriemoordenaars zijn Willem van E. (‘Het Beest van Harkstede’) en Frans H. (‘Dikke Frans). Frans H. zou als verpleegkundige verantwoordelijk zijn voor de dood van 259 dementerende bejaarden. Hij werd in 1977 in hoger beroep tot 18 jaar gevangenisstraf veroordeeld en is in 2006 overleden. Willem van E. heeft minimaal 5 vrouwen vermoord in de periode tussen 1971 en 2001. Mogelijk was hij ook verantwoordelijk voor de dood van 3 andere vrouwen waarvan het lichaam werd gevonden in de omgeving van Groningen tijdens de tweede helft van de jaren ’90. Hier is echter geen bewijs voor gevonden.

Massamoordenaar

In het geval van een massamoordenaar zijn de moorden wel aan elkaar gerelateerd. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om slachtoffers die allemaal op één locatie aanwezig waren of deel uitmaken van één familie. Hierbij is er geen sprake van een afkoelingsperiode. Een massamoord kan gepleegd worden door één moordenaar of door een organisatie (bijvoorbeeld een terroristische organisatie of een cult). Vaak worden alle slachtoffers op dezelfde manier en vlakbij elkaar vermoord.

Het onderwerp massamoord is tegenwoordig aan de orde van de dag. In Amerika zijn dit jaar meer massale schietpartijen geweest dan dat er dagen in het jaar zijn. In Nederland komt dit fenomeen niet zo vaak voor. Een berucht Nederlands voorbeeld is de schietpartij in Alphen aan de Rijn, die plaatsvond op 9 april 2011. De dader, Tristan van der Vlis, schoot zes mensen dood in winkelcentrum De Ridderhof en verwondde er 17. Daarna bracht hij zichzelf om het leven. Hij leed aan een psychische stoornis.

Spree killer

Een spree killer lijkt iets meer op een seriemoordenaar. Hierbij zitten de moorden qua tijd echter zo dicht op elkaar, dat er vaak niet meer van verschillende misdrijven wordt gesproken. Wel vinden de moorden op verschillende locaties plaats. Het gebeurt vaak dat de spree killer deze actie zelf niet overleeft. De moordenaar wordt bijvoorbeeld neergeschoten door omstanders of de politie, of pleegt uiteindelijk zelfmoord. In Nederland zijn hier geen gevallen van bekend. De spree killer met het grootste slachtofferaantal is Anders Behring Breivik uit Noorwegen. Hij vermoordde in Oslo 8 mensen met een bom en schoot vervolgens op het nabije eiland Utøya nog eens 69 mensen dood. Hij heeft de gebeurtenis wel overleefd. Hij werkte mee tijdens de ondervragingen van de politie en heeft zijn daden bekend.

Zelf een moord oplossen?

Denk jij het in je te hebben om zelf een moord op te lossen? Bekijk onze openstaande moordzaken om zelfstandig of als team t/m 12 personen op te lossen.

Nationaal Burger Recherche Dienst

Bij de Nationaal Burger Recherche Dienst (NBRD) kun je als burger een realistische moordzaak oplossen. Je ontvangt toegang tot de online crime database met het dossier, foto's, lijkschouwingsrapport en video's van verhoren en beveiligingscamera's. Het is tevens mogelijk het online dossier inclusief het fysieke dossier via post te bestellen. Je kunt een moordzaak 7 dagen per week en 24 uur per dag starten door je aan te melden voor een moordzaak.


NBRD

ADRES
Staverenstraat 19-9
7218CJ Deventer

+31 (0)88 408 0888
info@nbrd.nl
Ma-Vr: 10.00 - 16.00 uur
KVK: 34225604


Neem contact op