De fans van Ted Bundy

Stel je voor, je bent enorm fan van een beroemde zanger of zangeres. Je zou er alles aan doen om een handtekening te krijgen of de persoon te ontmoeten en je droomt misschien zelfs wel over deze beroemdheid.

Stel je nu eens voor dat deze beroemdheid geen zanger of zangeres is, maar een seriemoordenaar. Ja echt, er zijn mensen die zelfs stiekem een beetje willen zijn zoals een bepaalde beruchte moordenaar. Deze moordenaars bezitten op de een of andere manier dan ook vaak een enorme aantrekkingskracht. Ze zijn erg slim en zien er nog goed uit ook. De verhalen rondom de gruwelijke daden van dit soort moordlustige mensen komen eerst in de media en doen het vervolgens al jaren goed in verschillende boeken, films en op televisie. Hoe extremer, hoe beter. Op deze manier laten seriemoordenaars, wanneer zij veilig achter slot en grendel eindigen, fans en groupies achter die alles zouden doen om ze te helpen. Ze zijn bereid om voor hen in beroep te gaan voor strafvermindering of zelfs in plaats van te moorden.

Neem bijvoorbeeld de bekende seriemoordenaar Ted Bundy. Deze man heeft misschien 30 jonge vrouwen vermoord, er waren echter genoeg vrouwen die elke rechtszaak bijwoonden tot het eind. Puur om ook maar een glimp van Ted op te kunnen vangen. Het is natuurlijk ook niet voor niets dat Ted Bundy in de eerste plaats al zijn slachtoffers mee wist te lokken voordat hij ze uiteindelijk heeft vermoord. Ted was een knappe rechtenstudent die precies wist wat hij moest doen en zeggen om iemand voor hem te winnen. Zo begon hij altijd met het doen alsof hij gewond was met zijn arm in een mitella en vroeg aan een jonge vrouw of zij hem kon helpen. Margaret Good, een van zijn eerste advocaten, vertelde achteraf dat de meisjes die zijn rechtszaken bijwoonden haar handgeschreven berichtjes gaven zodat zij deze kon doorgeven aan Ted. Carole Ann Boone, een oud-collega en een van Ted’s goede vriendinnen, besloot zelfs om met hem te trouwen vlak voordat hij ter dood veroordeeld werd. In tegenstelling tot zijn eerdere en echte liefde bleef Carole Ann geloven dat hij onschuldig was. Ze is zelfs zwanger geraakt en heeft een kind met hem gekregen terwijl hij vast zat. De vraag is natuurlijk of Carole Ann echt verliefd was op Ted, of de aandacht eromheen wel heel erg interessant vond.

Dan hebben we Jeffrey Dahmer, iemand die de moord van 17 jonge mannen op zijn geweten heeft en zelfs delen van zijn slachtoffers heeft opgegeten. De man heeft, zeer terecht, een gevangenisstraf van vijftien keer levenslang gekregen en toch zijn er genoeg mensen die medelijden en sympathie voor hem kunnen tonen. Ook Jeffrey was een knappe jongeman. Voor hem was het dan ook niet moeilijk om andere jonge mannen mee naar zijn huis te lokken. In een interview heeft Jeffrey zelf deze woorden gebruikt: "Het enige motief dat er ooit was, was om de volledige controle over een persoon te hebben en diegene zolang als het kon bij me te houden." Hij wilde van elk slachtoffer, stuk voor stuk, een soort zombie maken door middel van drugs en bepaald gif. Hij wilde de volledige controle hebben over iemand en zo voor altijd bij diegene blijven. Elk slachtoffer ging echter dood door de hoeveelheid nare stoffen die het lichaam binnen kwamen. Dus besloot Jeffrey, doodgewoon, de lichamen in delen te hakken en te bewaren in de vriezer. Het vlees van de slachtoffers at hij op, om zo toch nog een te worden met de jongens. Als je dit hoort, kunnen er twee dingen gebeuren. A. Je wordt opslag misselijk en er gaat een gevoel van afschuw door je hele lichaam. B. Je krijgt direct medelijden met de arme jongen. Hij wilde gewoon graag samen met iemand zijn, en dat hij dat nou op een wel heel bijzondere manier uit.

Hartstikke spannend natuurlijk, zo’n verhaal over een seriemoordenaar. Dit biedt heel veel mogelijkheden voor journalisten, schrijvers, regisseurs en acteurs om hun beroep uit te kunnen oefenen. Ook trekken verhalen over verschrikkelijke dingen op de een of andere manier nou eenmaal hartstikke veel publiek. En niet alleen de juiste variant. Ondanks dat zij hun verdiende loon hebben gekregen, krijgen seriemoordenaars en hun daden enorm veel aandacht over de hele wereld. Dit zet andere mensen met misschien wel eenzelfde motief aan het denken en zo blijft het balletje rollen. Er blijven moordenaars komen en zij kunnen misschien na één keer gepakt worden, maar zij kunnen ook vooraf een heel plan bedenken en elke moord net even op een andere creatieve manier plegen. Dit zonder dat er ook maar een klein beetje DNA achterblijft.

Verdienen moordenaars het wel om nog zo lang na hun daden in de spotlight te staan? Negatieve aandacht is ten slotte ook aandacht. Het is heel goed mogelijk dat je fan bent van dit soort verhalen en dat je er graag over leest of ernaar kijkt. Of je bent bijvoorbeeld onderzoeker en je vindt het heel erg interessant hoe zo’n persoon denkt. Je kan echter ook fan zijn van wat er gebeurt. En net die ene fan, die zorgt voor een volgende moordzaak om op te lossen.

Zelf een moord oplossen?

Denk jij het in je te hebben om zelf een moord op te lossen? Bekijk onze openstaande moordzaken om zelfstandig of als team t/m 12 personen op te lossen.

Nationaal Burger Recherche Dienst

Bij de Nationaal Burger Recherche Dienst (NBRD) kun je als burger een realistische moordzaak oplossen. Je ontvangt toegang tot de online crime database met het dossier, foto's, lijkschouwingsrapport en video's van verhoren en beveiligingscamera's. Het is tevens mogelijk het online dossier inclusief het fysieke dossier via post te bestellen. Je kunt een moordzaak 7 dagen per week en 24 uur per dag starten door je aan te melden voor een moordzaak.


NBRD

ADRES
Staverenstraat 19-9
7218CJ Deventer

+31 (0)88 408 0888
info@nbrd.nl
Ma-Vr: 10.00 - 16.00 uur
KVK: 34225604


Neem contact op