Welke misdaden onderzoekt de NBRD?

De Nationale Burger Recherchedienst (NBRD) is een dienst die is opgericht door oud-rechercheur Aldershof om burgers in te schakelen bij het onderzoeken van onopgeloste (moord)zaken. Maar welke misdaden onderzoekt de NBRD precies?

Cold cases

De NBRD houdt zich bezig met zogeheten cold cases. Een cold case is een zaak die de politie en justitie, ondanks uitgebreid onderzoek, nog niet hebben kunnen oplossen. Wanneer er nieuwe informatie of bewijsmateriaal boven tafel komt, of als er nieuwe opsporingstechnieken beschikbaar zijn, wordt zo’n zaak soms jaren later heropend. Tot 2006 was het zo dat een opgeloste moord binnen 18 jaar verjaarde: als de moordenaar meer dan 18 jaar na dato pas werd opgepakt, was het niet meer mogelijk om die persoon alsnog te vervolgen. Deze regel werd in de negentiende eeuw bedacht, onder andere omdat er nog niet zoveel technieken waren en men het niet mogelijk achtte dat men na zoveel tijd nog betrouwbaar nieuw bewijs zou kunnen vinden. Dankzij DNA-onderzoek, technische innovaties, en database-matching is dat tegenwoordig wel degelijk mogelijk.

Een niet opgelost levensdelict

Uiteraard wordt niet elke onopgeloste zaak eeuwig opengehouden. Vaak gaat het om levensdelicten die (nog) niet zijn opgelost, zoals moord of doodslag. Zo’n gebeurtenis is voor de nabestaanden al zeer traumatisch. Wanneer de zaak onopgelost blijkt zorgt dit vaak voor verwerkingsproblemen en gevoelens van onrecht en onzekerheid. Tevens is het belangrijk dat burgers vertrouwen blijven houden in de politie en het rechtssysteem. Als dit niet het geval is, voelen burgers zich niet meer veilig en ontstaat er onrust in de maatschappij. Daarom is het van groot belang dat zoveel mogelijk levensdelicten uiteindelijk alsnog opgelost worden.

Andere zeer ernstige delicten

De NBRD onderzoekt soms ook andere delicten, bijvoorbeeld indien deze zodanig ernstig zijn dat er een minimale gevangenisstraf van 12 jaar voor geldt. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan ontvoering of een gewapende overval. Een zaak wordt aangemerkt als een cold case door een lid van de korpsleiding en de rechercheofficier. De politie overhandigt een zaak vervolgens aan de NBRD. Door nieuwe informatie of nieuw bewijs, wordt de zaak alsnog heropend en krijgen burgers de mogelijkheid de zaak in te zien.

Zelf een moord oplossen?

Denk jij het in je te hebben om zelf een moord op te lossen? Bekijk onze openstaande moordzaken om zelfstandig of als team t/m 12 personen op te lossen.

Nationaal Burger Recherche Dienst

Bij de Nationaal Burger Recherche Dienst (NBRD) kun je als burger een realistische moordzaak oplossen. Je ontvangt toegang tot de online crime database met het dossier, foto's, lijkschouwingsrapport en video's van verhoren en beveiligingscamera's. Het is tevens mogelijk het online dossier inclusief het fysieke dossier via post te bestellen. Je kunt een moordzaak 7 dagen per week en 24 uur per dag starten door je aan te melden voor een moordzaak.


NBRD

ADRES
Staverenstraat 19-9
7218CJ Deventer

+31 (0)88 408 0888
info@nbrd.nl
Ma-Vr: 10.00 - 16.00 uur
KVK: 34225604


Neem contact op