Het echtpaar Ray en Faye Copeland

De meeste moorden worden door een enkele moordenaar gepleegd. Maar in enkele van de gevallen blijkt het te gaan om een partnerschap tussen geliefden, vrienden of zelfs familieleden.

Ray en Faye Copeland

Op het moment van hun veroordeling waren Ray en Faye Copeland de oudste mensen die ooit de doodstraf hebben gekregen. Zij waren 76 en 69 jaar oud en veroordeeld voor vijf moorden op hun ranch in Missouri in 1989. Om aan geld te komen, handelde Ray in dieren met gefraudeerde cheques. Hij heeft hiervoor meerdere keren in de gevangenis gezeten en werd een bekende fraudeur, waardoor het koppel steeds van stad naar stad verhuisden ter bescherming van hun reputatie. Omdat Ray als bekende fraudeur niet meer op dezelfde manier kon handelen, schakelde het koppel zwervers in. Na de transactie schoot Ray de zwervers neer met zijn semiautomatische geweer en begroef hij de lichamen in zijn schuur. Nadat een medewerker van het koppel melding had gedaan van de vondst van menselijke botten op het terrein, werd het koppel opgepakt. Faye keerde zich tegen haar man en beweerde 50 jaar lang slachtoffer te zijn van haar man, maar de jury geloofde haar niet. Beide Copelands zijn veroordeeld tot de doodstraf. Beide Copelands stierven uiteindelijk aan een natuurlijke dood.

Caril Ann Fugate en Charles Starkweather

Caril Ann Fugate en Charles Starkweather

Caril Ann Fugate was pas 13 jaar oud toen zij verliefd werd op de charmes van de 18-jarige Charles Starkweather. Kort na deze ontmoeting is de verliefde Fugate als jongste vrouw ooit berecht voor moord met voorbedachten rade. In 1956 kwam Fugate thuis, waar zij getuige werd van de moord op haar moeder, stiefvader en halfzus door Starkweather. Kort na de moorden op haar gezinsleden, vluchtte het koppel en begonnen zij aan hun moordavontuur. Het verliefde koppel doorkruiste het land van Nebraska naar Wyoming en vermoordde zes mensen. In 1959 werd het stel gearresteerd en keerden zij zich snel tegen elkaar. Fugate verklaarde nagenoeg onschuldig te zijn en alleen eenmaal een pistool vast te hebben gehouden terwijl Starkweather een paar beroofde. Starkweather verklaarde echter dat Fugate een groot deel van de moorden had gepleegd. Starkweather werd ter dood veroordeeld en kreeg de elektrische stoel. Fugate, die altijd heeft gezegd onschuldig te zijn, ontsnapte aan de doodstraf en werd veroordeeld tot levenslang.

Martha Beck en Raymond Fernandez

Martha Beck en Raymond Fernandez

Martha Beck en Raymond Fernandez, ook wel bekend als de Lonely Heart Killers, hadden het gemunt op slachtoffers die persoonlijke advertenties plaatsten en beantwoordden. Hun misdaden begon met oplichting, maar eindigde in bloederige moordpartijen. Fernandez was een oplichter tijdens de Tweede Wereldoorlog en beschouwde zichzelf als een meester in de voodoo die elke vrouw kon verleiden. Hij begon in 1946 met het schrijven van brieven naar verschillende vrouwen in Lonely Heart Clubs. Fernandez won het vertrouwen van de vrouwen, beroofde hen en verdween vervolgens spoorloos. De slachtoffers schaamden zich vaak zo erg voor de situatie dat ze ervoor kozen hem niet aan te geven. Zijn misdaden werden pas dodelijk toen hij Beck ontmoette. Fernandez werd verliefd op Beck. Hierdoor heeft hij haar eerlijk verteld wat hij heeft gedaan en heeft hij haar niet beroofd. Beck besloot Fernandez vervolgens te helpen met zijn misdaden. Zij deed zich voor als zijn zus of schoonzus en smane hebben zij veel oudere vrouwen opgelicht. Ondanks dat Fernandez geen gevoelens had voor hun slachtoffers, werd Beck jaloers en besloot zij dat de slachtoffers niet alleen opgelicht, maar ook vermoord moesten worden. Het moordlustige koppel werd opgepakt nadat zij een vrouw en haar dochter hadden opgelicht en vermoord. Het koppel gaf vrolijk toe wel twintig vrouwen te hebben vermoord, maar er was slechts voldoende bewijs om hen voor drie moorden te veroordelen. Beck en Fernandez werden beiden ter dood veroordeeld.

Ian Brady en Myra Hindley

Ian Brady en Myra Hindley

Ian Brady en Myra Hindley, ofwel de ”Moors Murderers”, pleegden enkele van de meest beruchte misdaden uit de vorige eeuw in Engeland. In 1961 leerden zij elkaar kennen in een fabriek waar zij beiden werkzaam waren. Brady las nazi-gerelateerde boeken, waardoor Hindley dacht haar geestverwant te hebben gevonden. Brady had een obsessie voor het plegen van de perfecte moord en in 1963 vermoordden zij hun eerste slachtoffer, de 16-jarige Pauline Reade, een schoolvriendin van Hindley’s zus. Hierna vermoordden zij samen nog vier andere slachtoffers waarna zij werden opgepakt.

Gwendolyn Graham en Catherine May Wood

Gwendolyn Graham en Catherine May Wood

Gwendolyn Graham en Catherine May Wood werkten in 1986 beiden als verpleegster in een verzorgingstehuis toen zij bevriend raakten en al snel verliefd werden. Twee jaar later werden ze allebei beschuldigd van moord omdat ze naar verluidt vijf oudere patiënten hadden verstikt. Volgens Wood kwam Graham in januari 1987 de kamer binnen van een vrouw met de ziekte van Alzheimer en smoorde haar met een washandje, terwijl Wood als haar uitkijkpost fungeerde. De vrouw was te zwak om terug te vechten en werd zo het eerste slachtoffer van het paar. De dood van de vrouw leek natuurlijk dus er werd geen autopsie uitgevoerd. Wood beweerde dat Graham de patiente had vermoord om “haar spanning te verlichten”. Beiden waren van mening dat het geheim van de moord de andere partner zou verhinderen te vertrekken, waardoor hun band zou verstevigen. Toen Graham naar een andere locatie werd overgeplaatst met kinderen als patienten, bekende Wood de moord omdat zij bang was dat Graham vanaf nu kinderen zou vermoorden.

Carol M. Bundy en Doug Clark

Carol M. Bundy en Doug Clark

Carol M. Bundy en Doug Clark stonden ook wel bekend als “The Sunset Strip Killers”. Zij ontmoetten elkaar in een bar, waarbij Clark zichzelf voorstelde als de koning van de one-night stands. Ze ontdekten al snel van elkaar dat zij donkere, seksuele verlangens deelden. Clark vermoordde prostituees en bracht het hoofd terug naar Bundy als trofee. Het paar bewaarde het hoofd van hun slachtoffers in de koelkast en gebruikten het voor hun erotische spelletjes. Clark werd jaloers toen Bundy een affaire kreeg met een countryzanger. Clark drong erop aan dat Bundy haar minnaar moest vermoorden en dat deed ze. Bundy lokte haar minnaar naar een busje met de belofte om seks te hebben, waar zij hem neerschoot en onthoofde. Bundy kon hier uiteindelijk niet mee leven en bekende de misdaden. Later vertelde ze tegen de politie dat het een situatie was die begon als een fantasie en uit de hand is gelopen.

Zelf een moord oplossen?

Denk jij het in je te hebben om zelf een moord op te lossen? Bekijk onze openstaande moordzaken om zelfstandig of als team t/m 12 personen op te lossen.

Nationaal Burger Recherche Dienst

Bij de Nationaal Burger Recherche Dienst (NBRD) kun je als burger een realistische moordzaak oplossen. Je ontvangt toegang tot de online crime database met het dossier, foto's, lijkschouwingsrapport en video's van verhoren en beveiligingscamera's. Het is tevens mogelijk het online dossier inclusief het fysieke dossier via post te bestellen. Je kunt een moordzaak 7 dagen per week en 24 uur per dag starten door je aan te melden voor een moordzaak.


NBRD

ADRES
Staverenstraat 19-9
7218CJ Deventer

+31 (0)88 408 0888
info@nbrd.nl
Ma-Vr: 10.00 - 16.00 uur
KVK: 34225604


Neem contact op