Oplossen van een cold case
Als burger is het prettig om vertrouwen te hebben in de politie. Bij een ernstige situatie, zoals een moord, gaan we ervan uit dat de politie alles op alles zet om de zaak op te lossen. Toch lukt dit helaas niet altijd.
Niet omdat de politie zijn werk niet goed doet, maar bijvoorbeeld omdat er belangrijke informatie ontbreekt. Dat heeft een heftige impact op de nabestaanden en op de maatschappij. Daarom vraagt de politie regelmatig om hulp van burgers en worden er zelfs burgerrechercheurs ingeschakeld. Er wordt bijvoorbeeld via televisieprogramma’s en sociale media, aandacht gevraagd om mogelijke getuigen te bereiken.
Hulp van getuigen
De hulp van het publiek en getuigen is cruciaal tijdens het oplossen van een moordzaak. In ruim de helft van de coldcaseonderzoeken is dit hetgene dat tot een doorbraak leidt. De politie heeft tevens een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat er waarschijnlijk honderden mensen zijn die informatie hebben over moordzaken die nooit zijn opgelost. Soms gaan deze mensen er zelf vanuit dat de informatie onvoldoende of niet belangrijk is, of heeft het voorval te lang geleden plaatsgevonden. Het is echter juist essentieel dat elk detail, hoe klein ook, met de politie wordt gedeeld. Dit kan namelijk leiden tot de ontdekking van een groter feit binnen de zaak. Je kunt op verschillende manieren contact opnemen met de politie als je getuige bent geweest van een verdachte situatie. Zo kun je een politiebureau inlopen, de informatie telefonisch melden via 0900-8844 of (anoniem) een formulier downloaden via de website van de politie.
Cold case kalender
Op de website van de politie is een kalender met cold cases te vinden. Hierop staan op dit moment 52 onopgeloste zaken vermeld die voor veel maatschappelijke onrust hebben gezorgd. Deze kalender is uitgedeeld in diverse gevangenissen, omdat gevangenen vaak veel weten over misdaad. Mogelijk hebben gevangenen ook motivatie om een verdachte aan te wijzen, bijvoorbeeld omdat een vriend nu een vijand is geworden, of omdat er strafvermindering of een andere beloning wordt geboden.
Burgerrechercheurs
De politie maakt gebruik van burgerrechercheurs met specifieke kennis op een bepaald vakgebied. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om wetenschappers, advocaten, ICT-specialisten, journalisten of gepensioneerd rechercheurs. Om de politie bij te staan in het oplossen van cold cases, is de Nationaal Burger Recherche Dienst (NBRD) opgericht. Burgers kunnen zich bij de NBRD melden om te helpen met het oplossen van cold cases. Tegen een kleine vergoeding krijg je toegang tot de crime database en kun je eventueel ook het fysieke politiedossier bestellen.
Zelf een cold case oplossen?
Denk jij het in je te hebben om zelf een cold case op te lossen? Bekijk onze openstaande moordzaken om zelfstandig of als team t/m 12 personen op te lossen.