Signalen van een seriemoordenaar in de kindertijd

Iemand wordt niet zomaar ineens een seriemoordenaar. Vaak heeft een seriemoordenaar als kind al antisociaal gedrag vertoond. Uit onderzoek is gebleken dat een moordenaar in zijn jeugd vaak te maken heeft gehad met kindermishandeling, neurologische stoornissen en/of psychiatrische ziekten.

Zoals FBI profiler Jim Clemente zei: "Genetics loads the gun, their personality and psychology aim it, and their experiences pull the trigger.". De volgende vroege waarschuwingssignalen worden allemaal toegeschreven aan enkele van de meest koelbloedige en harteloze seriemoordenaars. Als iemand het maar had zien aankomen.

Oncontroleerbare agressie

Een van de eerste tekenen van psychopathie in de jeugd is extreem antisociaal gedrag, zoals aanhoudende agressie. Het Institute of Psychiatry stelt dat ongeveer 5% van de kinderen een ernstig niveau van antisociaal gedrag vertoont dat zich later ontwikkelt tot psychopathie. Bij 30% van de kinderen die dit gedrag vertonen, kan het worden toegeschreven aan de genetica. Voor anderen is het te wijten aan een moeilijke, traumatische of verwaarlozende opvoeding. Ted Bundy ontwikkelde een vroege psychose toen hij drie jaar oud was. Hij begint interesse in messen te tonen. Zijn tante herinnerde zich een jonge Bundy die de lakens naar achteren trok terwijl ze sliep en drie vleesmessen naast haar legde. Seriemoordenaar Carroll Cole pleegde zijn eerste moord toen hij een schoolvriend in een meer verdronk. Hij bekende later de moord, die tot dan toe als een ongeluk werd beschouwd.

Manipulatie

Ouders die door hun kinderen worden gemanipuleerd, zijn vaak verwikkeld in een machtsstrijd, die veel weg heeft van een touwtrekwedstrijd. Hoe meer de ouders proberen het kind te controleren, hoe meer het kind zich zal misdragen. Gedrag zoals dwangmatig liegen, vernieling van speelgoed, emotionele chantage of gewelddadige driftbuien zijn tactieken die een antisociaal kind kan toepassen om zijn ouders te manipuleren. Psycholoog Robert D. Hare, die de Hare Psychopathie Checklist creëerde, merkt op dat sluw en manipulatief gedrag een van de tekenen van psychopathie zijn. In een andere studie richtten onderzoekers zich op ongevoelig pre-psychopathisch gedrag en stelden ouders vragen over het bedrieglijke gedrag van hun kind. De vijf items die als DC-gedrag werden beschouwd zijn: Het kind voelt zich niet schuldig na zich misdragen te hebben, straffen verandert het gedrag niet, het kind is egoïstisch/wil niet delen, het kind liegt, en het kind is stiekem en probeert zijn ouders te omzeilen. Uit de studie bleek dat peuters die hoog scoorden op de DC-schaal later in hun leven aanzienlijke gedragsproblemen ontwikkelden.

Bedplassen

De Macdonald Triad is oorspronkelijk geschreven door psychiater J.M. Macdonald in het artikel "The Threat of Killing" uit 1963. Macdonald vergeleek verschillende patiënten die allemaal gewelddadige neigingen vertoonden. Onderzoek heeft aangetoond dat drie speciale gedragingen van jonge kinderen prominent aanwezig zijn onder seriemoordenaars. Een van deze gedragingen is enuresis (bedplassen). Hoewel dit vaker voorkomt in de kindertijd, wordt het problematisch wanneer een kind na de leeftijd van 5 jaar, gedurende ten minste drie maanden, twee keer per week in zijn bed plast. Door constant bedplassen kunnen kinderen zich vernederd of depressief voelen omdat dit vaak gepaard gaat met pesterijen en uitgelachen worden. Seriemoordenaar Albert Fish was tot hij 11 jaar oud was een bedplasser. En ook Donald Gaskins, die beweerde meer dan 100 mensen te hebben vermoord, was zijn hele jeugd een aanhoudende bedplasser.

Brandstichting

MacDonald stelde ook dat brandstichting een ander vroeg gedragskenmerk is dat in verband kan worden gebracht met de neiging tot geweld later in het leven. Brandstichting is een mogelijk waarschuwingsteken dat je met een moordenaar in wording te maken hebt, omdat hij alles wil vernietigen wat hij kan. Seriemoordenaar Ottis Toole werd veroordeeld voor zes moorden en was sinds zijn kinderjaren ook seriebrandstichter en gaf toe dat hij geïnspireerd was door de brand. De sinistere Amerikaanse hooligan beweerde dat hij opgewonden zou zijn als hij een vlam zag: hoe groter de vlam, hoe groter de sensatie. Toole had een moeilijke jeugd. Hij had het vaak over seksueel misbruik toen hij jong was. Zijn satanistische grootmoeder stelde hem ook bloot aan vele duistere rituelen, waaronder zelfverminking. Het stichten van branden is verbonden aan een mengeling van emoties, waaronder macht, opwinding en wraak. Toole zou genoten kunnen hebben van het ervaren van alle drie toen hij een kind was.

Mishandeling van dieren

De derde handeling van de Macdonald Triad is het mishandelen van kleine dieren. Jonge kinderen die aan de staart van een hond trekken of aan de snorharen van een kat trekken, zullen het dier niet per se schaden. Ze kunnen uit nieuwsgierigheid handelen. Dierenmishandeling, inclusief constant geweld zonder spijt, is altijd in verband gebracht met verwarde kinderen die later als volwassenen ernstige overtreders worden. Zestig procent van kinderen die zelf mishandeld zijn, zijn overgegaan tot het mishandelen van dieren. De seriemoordenaar Edmund Kemper slachtte zijn moeder, de beste vriend van zijn moeder, zes vrouwelijke studenten en zijn grootouders, en begon al op jonge leeftijd met het martelen van dieren. Toen hij 10 jaar oud was, heeft hij zijn kat levend begraven. Daarna groef hij het uit en zette zijn kop op een spies als een trofee. Op 13-jarige leeftijd hakte hij het hoofd van zijn nieuwe kat af met een kapmes.

Geschiedenis van psychiatrische stoornissen in het gezin

Er wordt aangenomen dat vijf psychische aandoeningen genetisch gerelateerd zijn: autisme, aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, klinische depressie, bipolaire stoornis en schizofrenie. Onderzoekers hebben het DNA bestudeerd van meer dan 30.000 mensen bij wie een van deze mentale of gedragsstoornissen is vastgesteld. Onderzoekers hebben ontdekt dat specifieke variaties in de genetische code significant verband houden met deze ziekten. Veel beruchte seriemoordenaars hebben een geschiedenis van psychische aandoeningen in hun familie. De vader van Aileen Wuornos werd veroordeeld voor het seksueel misbruiken van een minderjarige, kreeg de diagnose schizofrenie en hing zichzelf op toen Wuornos 13 jaar was. Albert Fish kwam ook uit een familie met ernstige psychische aandoeningen. Zijn oom leed aan manie, zijn twee broers en zussen zaten opgesloten in psychiatrische inrichtingen en zijn moeder leed aan visuele hallucinaties. De moeder van Rose West, die kinderen martelde en vermoordde, onderging een elektroconvulsieve behandeling na een depressie toen ze zwanger was van West. Bij Rose's vader werd de diagnose paranoïde schizofrenie gesteld, wat hem vatbaar maakte voor gewelddadige aanvallen.

Hoofdletsel

Uit een studie is gebleken dat de meerderheid van de beruchte seriemoordenaars in hun jeugd hoofdletsel hebben opgelopen. Deze vroege verwondingen staan in verband met een gebrek aan empathie in het latere leven. Het maakt niet uit of de beschadiging van de frontale kwab psychiatrisch of traumatisch is. Het resultaat is hetzelfde. Een groot gebrek aan empathie. Richard Ramirez kreeg op 5-jarige leeftijd een ladekast op zijn hoofd. Er waren 30 hechtingen nodig. John Wayne Gacy Jr. had op 11-jarige leeftijd last van black-outs toen zijn hoofd werd geraakt door een schommel. Toen David Berkowitz 8 was, werd hij op het hoofd geslagen met een pijp, waardoor hij een wond van 10 centimeter opliep. Albert Fish liep ernstig hoofdletsel op toen hij op 7-jarige leeftijd uit een boom viel. Dennis Rader verklaarde ook dat zijn moeder hem als kind per ongeluk op zijn hoofd had laten vallen.

Fantasieën

Als een kind te horen krijgt dat hij "altijd met zijn hoofd in de wolken loopt", is dat vaak niet meer dan een onschuldig grapje. Maar wat misschien onopgemerkt blijft, is hoe ver het kind bereid is zich in zijn fictieve wereld te verdiepen. Fantasie kan angst en bezorgdheid verlichten. Maar andere dwangmatige vormen van escapisme komen vaak voor bij kinderen die hebben geleden onder misbruik, verwaarlozing of trauma. De fantasie speelt dan als een cirkel - waar het kind graag naar terugkeert voor zijn eigen bevrediging - net als het verlangen van een seriemoordenaar om slachtoffer na slachtoffer te maken. Seriemoordenaar Edmund Kemper bekende: "Ik wist al lang voordat ik begon met moorden dat ik zou gaan moorden; dat het zo zou aflopen. De fantasieën waren te sterk. Ze gingen te lang door en waren te uitgebreid.". Jeffrey Dahmer en David Berkowitz onthulden ook dat zij gedurende hun jeugd, periodes van intense fantasieën hadden. De meeste seriemoordenaars hebben zich hun eerste moord al heel gedetailleerd voorgesteld, lang voordat ze zich volledig aan het idee hebben gecommitteerd.

Getuige zijn van extreem geweld

Op de lange termijn kunnen kinderen die getuige zijn van geweld, zowel als slachtoffer als als toeschouwer, ongevoelig worden. Getroffenen denken misschien dat geweld een acceptabele manier is om het probleem op te lossen. De biologische en sociale factoren rond kindergeweld dragen allemaal bij aan antisociaal gedrag in de jeugd. In het boek "Anatomy of Violence" van Criminoloog Dr. Adrian Raine staat: "Genetica en het milieu stimuleren samen gewelddadig gedrag.". Het meest opvallende is het ernstige geweld waarvan de seriemoordenaar Richard Ramirez in zijn jeugd getuige was. Zijn neef, Miguel Ramirez, keerde terug van de oorlog in Vietnam en vertelde de jonge Richard de details van de marteling en wreedheid van Vietnamese vrouwen. Miguel liet hem zelfs foto's zien van wat de slachtoffers moesten doorstaan. Toen Richard 13 jaar oud was, was hij er getuige van dat Miguel zijn vrouw vermoordde. Voordat Richard Ramirez in 1985 werd opgepakt, vermoordde hij minstens 13 mensen en martelde tientallen anderen, waardoor hij de naam "The Night Stalker" kreeg.

Voyeurisme

Voyeurisme in de kindertijd en vroege promiscuïteit zijn gemeenschappelijke kenmerken van beruchte seriemoordenaars. Intiem omgaan met anderen, gedrag waarbij men zich in het openbaar uitkleedt of een "gluurder" is, zijn ook eigenschappen die verband houden met asociaal gedrag. Ted Bundy bekende dat hij als jonge jongen door de ramen van buren keek om ze te begluren terwijl ze zich aan het uitkleden waren. In zijn laatste interviews gaf hij toe dat pornografie een invloed had op zijn gewelddadige neigingen: "Pornografie kan tegenwoordig elk kind uit elk huis rukken. Het heeft mij uit mijn huis gerukt."

Zelf een moord oplossen?

Denk jij het in je te hebben om zelf een moord op te lossen? Bekijk onze openstaande moordzaken om zelfstandig of als team t/m 12 personen op te lossen.

Nationaal Burger Recherche Dienst

Bij de Nationaal Burger Recherche Dienst (NBRD) kun je als burger een realistische moordzaak oplossen. Je ontvangt toegang tot de online crime database met het dossier, foto's, lijkschouwingsrapport en video's van verhoren en beveiligingscamera's. Het is tevens mogelijk het online dossier inclusief het fysieke dossier via post te bestellen. Je kunt een moordzaak 7 dagen per week en 24 uur per dag starten door je aan te melden voor een moordzaak.


NBRD

ADRES
Staverenstraat 19-9
7218CJ Deventer

+31 (0)88 408 0888
info@nbrd.nl
Ma-Vr: 10.00 - 16.00 uur
KVK: 34225604


Neem contact op