Making a Murderer: de huidige stand van zaken

In december 2015 kwam de populaire documentaireserie Making a Murderer uit. De hele wereld was in de ban van het schokkende verhaal van Steven Avery, die wordt aangehouden voor de moord op Teresa Halbach

– twee jaar na zijn vrijlating. Hij heeft namelijk al achttien jaar lang onterecht in de gevangenis gezeten voor de verkrachting van Penny Ann Beerntsen. Tijdens de docuserie konden we in 10 afleveringen meekijken naar het bizarre proces van Steven Avery waarin plottwist op plottwist volgt en steeds meer twijfels ontstaan of Steven nu schuldig is of niet. Ben je nog niet klaar met kijken? Kijk dan eerst de serie af voordat je verder leest, want in dit artikel bespreken we de huidige stand van zaken.

Tijdens deze serie komen er diverse schokkende feiten aan het licht over het rechtssysteem en de politie. Zo lijkt het of er bewijs is geplant en zien we dat de politie zeer suggestieve vragen stelt tijdens het politieverhoor met medeverdachte Brendan Dassey, het zwakbegaafde neefje van Steven Avery. Brendan Dassey was 16 jaar op het moment dat hij verhoord werd, en er was geen advocaat aanwezig. Hij zit al meer dan 10 jaar gevangen. De zaak neemt wending na wending; in 2016 probeerde de openbare aanklager van Wisconsin Brendan uit de gevangenis te krijgen en werd zijn originele veroordeling tenietgedaan. Een andere rechtbank stopte dit proces, waarna in juni 2017 alsnog besloten werd dat Brendan vrijgelaten moest worden. Enkele maanden later viel het oordeel van de rechtbank dat tóch de originele verklaring als waarheid aan werd genomen, en moest Brendan toch in de gevangenis blijven.

In september 2019 kwam het verrassende nieuws naar buiten dat een gevangene uit Wisconsin zou hebben bekend dat hij de moord heeft gepleegd tijdens een gesprek met de filmmakers die aan het derde seizoen van de serie werken. Eerder schreef de gedetineerde al een brief over Steven Avery, waarin hij beweerde dat hij Avery heeft horen verklaren dat hij de moord had gepleegd. De filmmakers van de vervolgserie Convicting a Murderer belde hem nog eens omdat ze aan het factchecken waren tijdens het maken van de serie. Meteen gaf de gevangene aan dat hij in zijn eerdere brief had gelogen en dat hij Teresa Halbach zelf om het leven heeft gebracht door ‘een tragisch ongeluk’. De advocate van Avery geeft zelf echter aan dat ze niet gelooft dat de nieuwe bekentenis de zaak zal beïnvloeden. Ook de regisseur van Convicting a Murderer, Shawn Rech, geeft aan te twijfelen of de verklaring legitiem is.

In oktober ging het juridische team van Brendan Dassey over tot een andere aanpak: een verzoek tot gratie. De advocaten willen hiermee aantonen dat Brendan al die tijd onschuldig in de gevangenis zat. Hoewel Dassey zelf hoopvol is, is het nog niet duidelijk of dit verzoek ingewilligd wordt. Ondertussen heeft de advocate van Steven Avery gevraagd om een nieuw proces. Ze diende hierbij tien complexe juridische issues in waarvan ze graag wil dat deze herzien worden. Ook hierop is op dit moment nog geen antwoord gegeven. Of Brendan en Steven nog een kans krijgen, is dus nog even afwachten. Wellicht zullen we het antwoord krijgen in de vervolgserie Convicting a Murderer, die vermoedelijk volgend jaar uit zal komen op Netflix.

Zelf een moord oplossen?

Denk jij het in je te hebben om zelf een moord op te lossen? Bekijk onze openstaande moordzaken om zelfstandig of als team t/m 12 personen op te lossen.

Nationaal Burger Recherche Dienst

Bij de Nationaal Burger Recherche Dienst (NBRD) kun je als burger een realistische moordzaak oplossen. Je ontvangt toegang tot de online crime database met het dossier, foto's, lijkschouwingsrapport en video's van verhoren en beveiligingscamera's. Het is tevens mogelijk het online dossier inclusief het fysieke dossier via post te bestellen. Je kunt een moordzaak 7 dagen per week en 24 uur per dag starten door je aan te melden voor een moordzaak.


NBRD

ADRES
Staverenstraat 19-9
7218CJ Deventer

+31 (0)88 408 0888
info@nbrd.nl
Ma-Vr: 10.00 - 16.00 uur
KVK: 34225604


Neem contact op