Hoe maak je een bewijsbord in een moordonderzoek?

In misdaadseries en films wordt er vaak gebruik gemaakt van een bewijsbord. Hierin worden de belangrijkste feiten uit een moordzaak overzichtelijk bij elkaar weergegeven op een groot bord. Vaak worden verbanden aangegeven door een rood draad

te spannen tussen twee punaises en wordt er gebruik gemaakt van makkelijk verplaatsbare post-its. Tijdens het oplossen van een moordzaak kan een bewijsbord veel overzicht geven, maar hoe maak je zo’n bewijsbord. Waar begin je mee en hoe maak je het bord overzichtelijk? Hieronder geven wij enkele tips.

1. Verzamel informatie over de slachtoffers

Over de slachtoffers heb je vaak de meeste informatie. Plaats niet alleen de naam en de foto op het bewijsbord, maar verzamel alle beschikbare informatie bij elkaar. Denk bijvoorbeeld aan leeftijd, het werk, de opleiding, eventuele partners, vrienden, familie, kennissen en andere relaties. Soms kun je hierdoor onverwachte patronen ontdekken.

2. Verzamel de mogelijke verdachten

Ga in de dossiers op zoek naar verdachte personen. Prik of plak de foto’s op het bewijsbord. Ook hiervan verzamel je alle mogelijk relevante informatie, zoals persoonsgegevens, de relatie tot het slachtoffer en details over het leven van de verdachte. Uiteraard geef je ook aan van welke daad je de verdachte verdenkt. Door wol tussen twee punaises te spannen kun je lijnen aangeven op je bewijsbord. Stel dat je bijvoorbeeld meerdere slachtoffers en/of meerdere verdachten hebt, dan kun je deze met elkaar verbinden om overzicht in het geheel te brengen.

3. Markeer de locaties van belangrijke gebeurtenissen

Door locaties te markeren kun je snel zien of er een logisch verband is tussen de verschillende plaatsen waar een delict heeft plaatsgevonden. Geef hierbij niet alleen de moorden zelf aan, maar ook andere belangrijke zaken, zoals een plek waar iemand voor het laatst gezien is, gepind heeft, of waar rond het tijdstip van de moord een auto is gestolen. Zo kun je goed bekijken of er een logische route te achterhalen is die de moordenaar heeft afgelegd.

4. Informatie over overige voorwerpen

Heb je informatie over een moordwapen, kledingstukken, vingerafdrukken, gestolen voorwerpen of andere dingen die van belang kunnen zijn? Plaats deze dan ook op het bewijsbord. Probeer waar mogelijk verbanden aan te geven tussen deze voorwerpen en bepaalde locaties, verdachten en/of slachtoffers.

5. Maak een tijdlijn

Om een tijdlijn te maken, heb je zoveel mogelijk informatie nodig over alle afzonderlijke gebeurtenissen. Waar was een verdachte rond een bepaald tijdstip? Op welke datum vond de moord plaats? Waar is het slachtoffer voor het laatst gezien? Hebben er belangrijke gesprekken plaatsgevonden tussen het slachtoffer en de familie, vrienden, collega’s of andere mensen? Probeer zoveel mogelijk informatie in de tijdlijn te verwerken, zodat je een compleet beeld kunt vormen van het verloop van de gebeurtenissen. Op deze manier is het makkelijker te zien of het bijvoorbeeld mogelijk is dat iemand op een specifiek tijdstip op een bepaalde plek is geweest.

Zelf een moord oplossen?

Denk jij het in je te hebben om zelf een moord op te lossen? Bekijk onze openstaande moordzaken om zelfstandig of als team t/m 12 personen op te lossen.

Nationaal Burger Recherche Dienst

Bij de Nationaal Burger Recherche Dienst (NBRD) kun je als burger een realistische moordzaak oplossen. Je ontvangt toegang tot de online crime database met het dossier, foto's, lijkschouwingsrapport en video's van verhoren en beveiligingscamera's. Het is tevens mogelijk het online dossier inclusief het fysieke dossier via post te bestellen. Je kunt een moordzaak 7 dagen per week en 24 uur per dag starten door je aan te melden voor een moordzaak.


NBRD

ADRES
Staverenstraat 19-9
7218CJ Deventer

+31 (0)88 408 0888
info@nbrd.nl
Ma-Vr: 10.00 - 16.00 uur
KVK: 34225604


Neem contact op