Een beeldscherm met het woord security tegen cybercrime

Naar aanleiding van de jaarcijfers van de politie over 2019 is er ophef ontstaan over de stijgende cijfers met betrekking tot internetoplichting. Betaalfraude is met 64% gestegen en cybercrime met 67%. Maar wat wordt er eigenlijk verstaan onder internetoplichting en cybercrime?

En wat doet Nederland om deze misdaden te voorkomen?

Wat is internetoplichting?

Internetoplichting is een brede term, maar de politie verstaat hier vooral de zaken onder waarbij iemand wordt misleid tot het geven van geld of spullen. Denk bijvoorbeeld aan verkopers die producten aanbieden op Marktplaats, die vervolgens nooit of kapot aankomen, of dubieuze e-mails waarbij gevraagd wordt om je bankgegevens op te sturen zodat je een grote erfenis kunt ontvangen van de verre oom die je nooit hebt ontmoet.

Voorlichting

Een belangrijke manier om internetoplichting te voorkomen is goede voorlichting. Zo kun je bijvoorbeeld leren om vreemde e-mails te herkennen en niet in te gaan op die mail van je bank die je vraagt om even in te loggen. Ook bestaan er handige toepassingen van de politie zoals Check de (ver)koper, waarmee je kunt checken of er negatieve ervaringen zijn geweest met de persoon waarmee je zakendoet. Je kunt op verschillende manieren zoeken, bijvoorbeeld op het e-mailadres, telefoonnummer, rekeningnummer of de website, zodat een verkoper die eerder gepakt is zich niet al te makkelijk kan verschuilen achter een andere schermnaam. Ook is het verstandig om alle correspondentie met (ver)kopers goed te bewaren en ook telefoongesprekken, inclusief de naam van degene die u spreekt, te noteren. Dat helpt de politie bij het opsporen van online oplichters.

Tips van de politie

De politie heeft een extensieve lijst met tips opgesteld die je kunt raadplegen als je gaat handelen op het internet. Deze lijst vind je hier. De belangrijkste punten zijn: doe onderzoek naar degene met wie je zakendoet, wees voorzichtig met het vooraf overboeken van geld en geef nooit zomaar je gegevens op.

Aangifte doen

Ben je toch opgelicht? Doe dan in ieder geval online, telefonisch of bij het politiebureau aangifte. Mogelijk kan je rechtsbijstandsverzekering je helpen met het verhalen van de schade. Als een webwinkel je benadeelt, kun je naast de politieaangifte ook een melding maken op consuwijzer, waar je praktisch advies krijgt over je rechten. Bij identiteitsfraude is het belangrijk dat je ook melding maakt bij de overheid, namelijk bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten. Dit formulier vind je hier. In sommige situaties is een geval van oplichting emotioneel traumatisch. Schroom in dat geval niet om hulp te vragen, bijvoorbeeld bij Slachtofferhulp.

Zelf een moord oplossen?

Denk jij het in je te hebben om zelf een moord op te lossen? Bekijk onze openstaande moordzaken om zelfstandig of als team t/m 12 personen op te lossen.

Nationaal Burger Recherche Dienst

Bij de Nationaal Burger Recherche Dienst (NBRD) kun je als burger een realistische moordzaak oplossen. Je ontvangt toegang tot de online crime database met het dossier, foto's, lijkschouwingsrapport en video's van verhoren en beveiligingscamera's. Het is tevens mogelijk het fysieke dossier via post te ontvangen. Je kunt een moordzaak 7 dagen per week en 24 uur per dag starten door je aan te melden voor een moordzaak.


NBRD

ADRES
Staverenstraat 19-9
7218CJ Deventer

POST NBRD AMSTERDAM
Postbus 15734
1001 NE Amsterdam


+31 (0)88 408 0888
info@nbrd.nl
Ma-Vr: 09.00 - 17.00 uur
KVK: 34225604


Neem contact op